Kun tulimme Tampereelle, en heti tajunnut, kuinka laajoja eräalueita täältä Pirkanmaalta löytyy. Marjastus- ja varusteiden testireissuilla aloin huomaamaan, että täällähän voi oikeesti reissata, muuallakin kuin Seitsemisessä tai Helvetinjärvellä. Birgitan polulla tein muutaman reissun tyyliin kävelyä ja 1-2 yötä tarpin alla. Laipanmaalla vuosittain tulee käytyä marjassa ja Riuttaskorven suunnalla kävin metsähallituksen lupa-alueella jäniksen pyynnissä.
Pirkan Taipaleen reitistöhän on alunperin perustettu jo -60 luvulla. Parhaimmillaan noin 300km reitistöä, mutta pikkuhiljaa päässyt rapistumaan. Vuosikymmenien aikana kuntien ykkösjuttuna ei ole ollut reitistön ylläpito. Paikkapaikoin on hyvin huollettuja pätkiä, mutta on myös umpeenkasvaneita reitinosia. Kesällä huomasin uutisista, että reittiä on tarkoitus laittaa kuntoon.. Toivottavasti näin myös tapahtuu.
Jo pari vuotta sitten sain hankittua Pirkanmaan Virkistysaluyhdistyksen vuonna 2008 painattaman 1:100 000 reitistökartan. Kartasta näkee nämä polkulinjauset, mutta eihän se kaikin osin ole enään ajantalla. Karttasovelluksista löytyy toki tuoreempaakin tietoa. Karttaa sekä karttasovelluksia tutkimalla ja Facebook ryhmissä keskustelemalla innostin itseäni Pirkan Taipaleen reissuun. Elokuussa kävin tyttärieni kanssa Lapissa, mutta edelleenkin oli virtaa jäljellä. Päätin tutkia vaellusosuuden Parkanosta Kuruun. Polkuja myöden noin 65km taivallus.
Ajatuksena oli, että julkisilla kulkuneuvoilla lähtöpisteeseen ja julkisilla myös kotiin.
Sunnuntaina 8.syyskuuta viimeistelin ompeleet tämän reissun aikana käyttöön ottamaani reppuun. Pakkasin tavarat ja eikun kiireesti rautatieasemalle. Junassa sitten muistin että en lähtötohinassa muistanut käydä kaupasta hakemassa näkkäriä voita ja metukkaa. Taisin puoliääneen kirotakkin, Parkanon asema kun on muutaman km päässä Parkanon keskustasta. Junasta lähtiessä kysyin ikäiseltäni pariskunnalta meneekö asemalta bussia kirkolle, kuulemma ei, mutta heidän kyydillään toki pääsee. Repu mersun takakonttiin ja nii mentiin kaupan pihaan. Kiitin kyydistä ja hain puuttuvat elintarvikkeet sekä jätskin. Sinä pihalla söin jäätelön ja tutkin karttaa. Kuntopolun päästä näytti lähtevän Paroonintaival Taival nimellä tunnettu viittapolku joka myös kuului Pirkan Taipaleeseen. Reiti löytyi ja suurinaksi osaksi oli varsin helposti kuljettavan, muutamassa kohtaa taimikko oli niin tiheää, että sai olla tarkkana, että pysyi reitillä. Hakkuualueilla piti myös olla tarkkana kun polku meinasi hävitä silmistä. Otin kompassisuunnan ja niin vain polku aina löytyi. Ensimmäisen vaelluspäivän aikana taivalsin pimeään saakka. Otsalampun valossa sitten etsin yöleirin paikkaa. En ollut turhan kranttuna, kun risusavotta alueelta löytyi selän verran tasaista, se sai kelvata. Makuualusta ja makuupussi levälleen ja tarppi puiden väliin siihen makuuksen päälle. Taisin melkein saman tien nukahtaa.
Seuraavana aamuna tein pikalähdön, tavarat reppuun ja menoksi kohti Auretta. Parin km taivalluksen jälkeen keitin aamupuuron ja siinä puuro hautumista odottaessa pesin hampaat ja naamataulun. Taival kohti Auretta jatkui ikivanhaa kärrytietä pitkin. Paikassa josa kärrytie muuttui soratieksi oli talo ja mansikkamaalla oli väkeä. Sain luvan ottaa vettä pihakaivosta pulloihini. Vesi olikin tosi hyvää ja raikasta. Kohta soratie yhtyi asfalttipäällysteiseen tiehen. Asfaltilla tulikin tallustettua muutaman km verran. Seitsemisee menevän tien risteyksessä oli kahvila Auretar jossa munkkikahvit kummasti virkisti kulkijaa.
Seitsemisessä olisi ollut katseltavaa pidemmäksikin aikaa, mutta meikäläisellä oli meno päällä. Taivalsin suoraviivaisesti läpi Seitsemisen ja illalla noin klo 20 aikoihin tulin Liesijärven laavulle. Tein siihen lähelle leirini. Nopeasti leiri pystyyn, iltapala ääntä kohti ja pidemmiltä puheitta nukkumaan. Laitoin puhelimen herättämään klo 6. Seuraavalle päivälle oli taivallettavaa 25km ja bussi ei illalla odottaisi.
Tämä viimeinen pätkä olikin melkoista pikamarssia. Söin kävellessä pähkinöitä ja suklaata. Yhdellä pysähdyksellä tein metukkaleivät. Riuttaskorvessa olisi ollut katseltavaa pidemmäksikin aikaa, mutta tällä kertaa oli sellainen Durasell pupu fiilis. Painoin eteenpäin turhia miettimättä. Noi 40min ennen bussin lähtöä pääsin perille Kuruun.. Siinä odotellessa kävin hakemassa kaupasta tölkin olutta ja lihapiirakan.. Ne menivät bussia odottaessa. Siten vain nyssekortilla bussiin. Ylöjärvellä bussin vaihto ja siitäpä jäin pois lähes kotiovelle.
Reissu oli tosi mukava, tykkäsin kovasti. Pääosin kulku tapahtui pitkin talousmetsiä mutta ei se minua häirinnyt, enkä minä myöskään aiheuttanut häiriötä tai roskannut.
Reitti oli paikoin tukkoinen ja joissain kohdin joutui etenemään pitkin metsäautotietä . Nykyisin metsäautotiet on sorastettu kalliomurskeella joten pikkasen ikäviä kävellä. Nuo vanhat kärrytienpohjat olivat tosi kivaa kuljettavan ja silmä myös lepäsi kun sai katsella tämmöisiä ikivanhoja kulkureittejä. Nyt kun reittejä ollaan uudistamassa olisikin toivomuksena että polkuja linjattaisiin kulkemaan hieman metsäautotietä vältellen. Osa silloista alkaa olla melkolailla loppunsa edellä. Itse otin ylitykset varman päälle. Koristelin ensin sauvalla ja tähtäsin kulkuni siltojen niskapuun kohdilta.
Reitistö on todella upea, on todellakin korkea aika laitaa paikkoja taas kuntoon. Sentään noin 300km vaellusreitittiä halki Pirkanmaan.
Itselläni oli reissulla jalkineina kumisaappaat. Olisi kannattanut ottaa polkujuoksukengät. Muuten oli varustus kohdillaan.
Tulevana kesänä on suunnitelmissa hyödyntää Outdoor Expressin busseja ja mennä Helvtinportille josta taivallus Kuruun.
Toinen reissu sitten Seitsemisestä Ylöjärvelle.