Ja taas saanut ompelukone laulaa... Niin kauan kun olen itseäni nimitellyt kevytretkeilyyn hurahtaneeksi olen kesäreissuilla majoittunut tarppiin. Tein v 2019 ns RayWay mallisen muotoon ommellun majoitteen. Ray Jardin jo aikoja sitten suunniteli tämän yksinkertaisen tarppimallin. Kun tämän ekan itsetekemäni majoitteen tein, oli ompelutaidot varsin vajavaiset. Arvelin kuitenkini, että eiköhän tuommoinen rätti minultakin onnistu. Ja onnistui. Saumoja ei välttämättä halua esitellä, mutta vettä ne piti ja tämä silnyloninen tarppi palveli hyvin. Hieman ahdas majoitehan se oli ja silnylon materiaalina tahtoi kostuessaan venyä.
Jo silloin netin kautta löytyi tietoa Paulitarppi nimisestä Trailstar tarpin manse versiosta. AKpojan blogista ja vaellusturinoista löytyi yhtä sun toista vinkkiä. Kiinnostuin, mutta tämmöisen viidestä tasakylkisestä kolmiosta tehty pentagon tarppi tuntui vaikealta. Tilasin Aki Ihanajärveltä ohjeetkin, mutta asia jäi muutamaksi vuodeksi hautumaan ja odottamaan sopivaa hetkeä. Nyt se hetki tuli.
Tuohon aiemmin tekemääni (quilt)retkipeiteprojektiin tilasin untuvat Puolasta Ripstop nimisestä yrityksestä. Siellä oli tarjolla 15D Silpoly kangasta. Kankaassa ei ollut ripstop rasterointia, mutta se oli kevyttä. Tuoteselosteen mukaan neliöpaino oli 35g/m².
Siinä untuvaa ja kangasta odotellessa leikkasin kaavan. Hain sitä varten Clas Ohlsonilta voimapaperia. Saipahan jämäkästä värkistä kaavan.
Paulitarppihan tehdään viidestä tasakylkisestä kolmiosta. Kolmion kanta on 200cm, korkeus 150cm ja sivut 180cm. Sivut on leikattu ns catenary curviin. Hyvä suomennos lienee ketjukäyrä. Kolmion sivujen leikkaus muistutta kahden pisteen välille pingotettua köyttä. Omaani tein kurvin joka oli matalammalta kohdalta 4cm syvä. Tämä kurvailu aiheuttaa sen, että pystytettäessä kangas kiristyy paremmin muotoonsa mitä suorilla saumoilla( pitää muuten paikkaansa)
Kankaat ompelin yhteen siten, että ensimmäisen sauman ompelin kun kankaiden oikeat puolet olivat vastakkain. Sitten käänsin saumanvaran toiselle lappeelle ja ompelin toisen sauman noin 5mm päästä ensimmäisestä. Lujempiakin saumoja on, mutta tämä oli minun taitojeni rajoissa ja käsittääkseni riittävän kestävä. Parin ensimmäisen sauman kanssa tunaroin ja kävihän siinä silleenkin, että kankaan lievettä meni vahingossa saumauksen alle. Hetken kirosin oikein tosissani. Sitten vaan ratkoja käsiin. Ompelin tähän kohdalle varan vuoksi paikan sisäpuolelle, ettei niistä neulanreijistä valuisi vettä sateella. Pitänee vielä varoiksi käsitellä silikonilitkulla samalla kun sillä tiivistän saumojen ompeleet. Kun homma alkoi etenemään se kävi hyvin laatuunsa. Ompelin tarpin kasaan, leikkasin cordurasta vahvikkeen harjaan ja tein siihen vahvikeeseen vielä noin 20cm korkean putkimaisen pussukan 210D Oxford nylonista keskisalon pitimiksi. Heti samantien tein samasta kankaasta helman kiinnityslenkkien paikkoja varten kolmikulmaisia vahvikkeita joihin kiinnitin ompelemalla nauhalenkit.
Jos joku haluaa tehdä Paulitarpin siloin kannattaa kirjautua Akin omaan akpojan retkiblogiin. Häneltä voi tilata ohjeet, joiden avulla minäkin tein omani. Jos taas haluat Paulitarpin, muttet tykkää ommella, suosittelen lämpimästi josko Akilta saisi ostaa hänen tekemänsä Paulitarpin.
Tämä minun versioni Aki Ihanajärven suunnittelemasta Paulitarpista on seuraavanlainen.
Kangas: 7,5m² 15D Silpolyä, vahvikkeet corduraa ja 210D Oxford nylonia
Paino 282g josta kankaan osuus 240g. Tilaamani kangas osottautui n 20g keveämmäksi kuin mitä sen olisi pitänyt olla tuoteselosteen mukaisen 35g/m² painon mukaan.
Uskon kuitenkin, että tämä kangas omassa käytössäni kyllä kestää. Päätin kuitenkin, että tämä majoite on pyhitetty minun henkilökohtaiseksi majoitteeksi. Kangas on toki lujaa, mutta seitinohutta. Teen toisen samanlaisen Paulitarpin laavukankaasta. Se on toki puolet painavampaa,mutta syksyn jahtireissuilla tulistellaan ja ehkä useampikin ukko änkeää siihen on suojaan. Kevytmajoite tuskin säilyisi moisessa menossa ehjänä. Ja 2-3 eränkävijän porukalle on noin 600g painava majoite edelleenkin kevyt. Varsinkin jos painon jakaa pääluvulla.
Nyt ynnään mitä painaa minun ns " iso kolmonen"
Majoite: 282g+rankinen 85g+narut ja kiilat 50g+maavaate 150g=567g
Nukkuminen: retkipeite(quilt) 640g makuualusta 500g = 1140g
Kantolaite: reppu diy 820g
Iso Kolmonen =567+1140+820= 2527g ( makuualustan vaihtamalla menee alle 2,5kg)
Vielä neljäntenä keittiö
Keitin: BRS3000T 25g
Kattila: 90g +cozy pot 20g =110g
Lusikka 10g kuppi 18g
Yhteensä:162g
Iso Kolmonen+ keittiö 2527g+162g = 2690g.
Eikä edelleenkään tarvitse kurjailla. Ruokani syön useimmiten kattilasta ja kuppi on lähinnä sitä varten jos ruokaa tehdessä tarvitsen kaksi astiaa.
Painoa saisin melko helposti vielä pudotettua tästäkin jos vaihtaisin tyvek kankaisen maavaatteen polycryo kalvoon ja vaimolta lainaamani ilmatäytteinen makuualustan Thermarestin xliteen.
Mista verkko"kankaasta" teit rankisen? T. Luuppi
VastaaPoistaTässä olin tosi laiskana. Ostin XXlstä Sea to Summitin yhden hengen rankisen . Kohtuuhinainen ja toimiva.. Ei ole juurikaan tarvinnut taistella hyttysten kanssa. Tosin ei ole pahimpaan räkkäaikaan tehnyt mieli lähteä maastoonkaan.
PoistaTuolla punnituksessa kun mietit polycro'ta kevyemmaksi maasuojaksi, niin "ovikatteena" silla on lammonpaaston suhteen yksisuuntainen liikenne, Eli tulistelun sateilylampo paasee lapi, mutta lieko SE diffuusio vai mika, etta huonommin takaisinpain. T. Luuppi
VastaaPoistaKiitos hyödyllisestä vinkistä..Pidän mielessä👍
Poista